Ζητείται ελπίς: Oι προκλήσεις των νέων και ο φέρελπις Νίκος Χριστοδουλίδης

Του Χριστόδουλου Χαραλάμπους – Νομικού και εθελοντή του Επιτελείου του Νίκου Χριστοδουλίδη

«Οι νέοι είναι το μέλλον». «Τόπο στα νιάτα». «Ας επενδύσουμε στη νέα γενιά». Οι πιο πάνω αναφορές ακούστηκαν κατ’ επανάληψη στο δημόσιο διάλογο και με αυτές, ακόμα και σήμερα, την εποχή της απαξίωσης των πάντων, δύσκολα θα μπορούσε να διαφωνήσει κανείς.

Εντούτοις, σε μεγάλό βαθμό οι πιο πάνω διατυπώσεις φαίνεται ότι σε αρκετές περιπτώσεις απέχουν από την ουσιαστική πραγμάτωση τους. Απόδειξη η απογοήτευση που δοκιμάζει καθημερινά μια μεγάλη μερίδα της νεολαίας μας.

Οι νέοι, διαπιστώνοντας την απόσταση από την πραγματικότητα των όσων αυτονόητα προσδοκούν, υιοθετούν μια στάση γενικότερης απαξίωσης προς τα κοινά. Κατ΄ επέκταση, αποστερούν από την πατρίδα, τους εαυτούς τους, τις γνώσεις και τον κινητήριο ενθουσιασμό τους. Αυτό με τη σειρά του λειτουργεί σε βάρος της ανανέωσης και της διαμόρφωσης ενός διαρκώς εξελισσόμενου, σύγχρονου κράτους. Ζητείται λοιπόν ελπίς.

Η αποτελεσματική διαχείριση των προκλήσεων που οι σύγχρονοι νέοι αντιμετωπίζουν προφανώς δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω ευχολογίων. Χρειάζεται αφ’ ενός διάλογος με τους νέους ο οποίος θα αναδεικνύει όλες τις προκλήσεις που αυτοί αντιμετωπίζουν και αφ’ ετέρου τρόποι ουσιαστικής εμπλοκής τους στην αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει τη διορατικότητα να αντιληφθεί ότι η ζητούμενη ανανέωση δεν μπορεί να επέλθει χωρίς τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους. Έτσι ένα από τα πρώτα, αν όχι το πρώτο ακροατήριο που συνειδητά επέλεξε να συναντήσει ήταν ομάδες νέων από όλο το φάσμα της κοινωνίας με διαφορετικές μεν αφετηρίες αλλά τις ίδιες κοινές ανησυχίες.

Στη συνέχεια οι νέοι αυτοί αφού διαπίστωσαν την ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα του, οργανώθηκαν αυτόβουλα σε ομάδες εργασίας με μοναδικό σκοπό να προωθήσουν τις δικές τους προτάσεις. Διαπίστωσαν στην πράξη την εμπειρία της συμμετοχικής δημοκρατίας καθότι οι πολιτικές που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του Νίκου Χριστοδουλίδη για τους νέους είναι πράγματι βασισμένες στις εισηγήσεις και τις προτεραιότητες τους.

Οι πολιτικές αυτές στοχεύουν μεταξύ άλλων στην προώθηση της συμμετοχής των νέων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, στη δημιουργία προϋποθέσεων αξιοπρεπούς απασχόλησης, στη δημιουργία ευκαιριών επιχειρηματικής πρωτοβουλίας, στην προώθηση ίσων ευκαιριών στη διαβίωση και την εκπαίδευση αλλά και στη φροντίδα της ψυχικής τους υγείας.

Μεταξύ άλλων ξεχωρίζουν οι ακόλουθες συγκεκριμένες προτάσεις :

– Η σύσταση ομάδας νέων στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

– Η διαβούλευση με τους νέους για τη διαμόρφωση κυβερνητικών πολιτικών με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

– Η διασύνδεση της εκπαίδευσης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και η ενημέρωση των νέων γύρω από τα επαγγέλματα του μέλλοντος καθώς και για θέματα επαγγελματικής ανάπτυξης.

– Η προώθηση προγράμματος 12μήνης έμμισθης πρακτικής εξάσκησης στον δημόσιο τομέα καθώς και προγράμματος μηνιαίας κρατικής επιδότησης πρακτικής άσκησης φοιτητών στον ιδιωτικό τομέα.

– Η εφαρμογή πολιτικών ενίσχυσης και δημιουργίας επιχειρήσεων από νέους, συμπεριλαμβανομένων νεοφυών, μέσω του προτεινόμενου Οργανισμού Ανάπτυξης Επιχειρήσεων.

– Η υιοθέτηση ολιστικής πολιτικής για το στεγαστικό με τη συμμετοχή του κράτους, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του ιδιωτικού τομέα και των τραπεζών.

– Η ανέγερση φοιτητικών εστιών και η προώθηση επιδοτήσεων που αφορούν την ευρυζωνική πρόσβαση, την αγορά φορητού υπολογιστή από φοιτητές και την μετάβαση τους από τις πόλεις διαμονής τους προς τα Πανεπιστήμια μέσω ειδικών διαδρομών λεωφορείων.

– Η κατάρτιση προγραμμάτων ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των νέων και η δημιουργία προγραμμάτων και σύγχρονων μονάδων απεξάρτησης.

Μέσα από τις εν λόγω πολιτικές είναι εμφανής η θέληση του Νίκου Χριστοδουλίδη να θέσει τους νέους ως προμετωπίδα της προσπάθειας του για την οικοδόμηση ενός ελπιδοφόρου μέλλοντος.

Οι νέοι αντιλαμβανόμενοι ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης φέρει τα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου ανεπιτήδευτου ηγέτη, ήδη ανταποκρίνονται δυναμικά στο κάλεσμα αυτό. Πιστεύουν πλέον ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι σε θέση να μετουσιώσει τη ζητούμενη ελπίδα σε πράξη. Δεν θεωρούν την εμπλοκή τους ευκαιριακή αλλά αντίθετα αγωνίζονται να την διαφυλάξουν ως επένδυση για το μέλλον. Το δικό τους.