Ένα από τα μεγαλύτερα και σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος, μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, είναι το μεταναστευτικό. Η χώρα μας καλείται να αντιμετωπίσει δυσανάλογες ροές, τόσο σε σχέση µε το μέγεθος και τους πόρους της, όσο και σε σχέση µε τον πληθυσμό της. Ήδη, οι μετανάστες αποτελούν πέραν το 6% του πληθυσμού της χώρας. Στη συντριπτική τους πλειονότητα εισέρχονται στις υπό τον έλεγχο της Δημοκρατίας περιοχές από τα κατεχόμενα, τα οποία τυγχάνουν εκμετάλλευσης από την Τουρκία για την εργαλειοποίηση του ανθρωπιστικού αυτού θέματος, μέσω της συστηματικής και οργανωμένης διοχέτευσης μεταναστών στις ελεύθερες περιοχές. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μετανάστες από το Κονγκό, αναχωρούν τη μια μέρα από τη χώρα τους για την Κωνσταντινούπολη και μετά από μία με δύο μέρες, ύστερα από καθοδήγηση των διακινητών τους, σε συνεργασία με τις κατοχικές δυνάμεις, διασχίζουν τη νεκρή ζώνη και εισέρχονται στις ελεύθερες περιοχές.
Αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε τις διεθνείς μας υποχρεώσεις. Σεβόμαστε πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά δυστυχώς η χώρα μας έχει καταστεί ελκυστικός προορισμός παράτυπης μετανάστευσης, λόγω των επιδομάτων και της μεγάλης διάρκειας για την εξέταση των αιτήσεων για παροχή ασύλου. Η συντριπτική πλειοψηφία των άτυπων μεταναστών που φτάνουν στη χώρα μας, δεν είναι δικαιούχοι ασύλου και ούτε χρήζουν διεθνούς προστασίας. Ένας άνθρωπος ο οποίος ταξιδεύει αεροπορικώς από το Κονγκό στην Τουρκία και από εκεί στα κατεχόμενα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν διώκεται και δεν κινδυνεύει στη χώρα του. Αν διωκόταν, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα τον άφηναν να φύγει, και αν έφευγε κρυφά θα πήγαινε σε μια γειτονική χώρα. Παράλληλα, ένας φοιτητής που έρχεται στην Κύπρο από την Ινδία, ή το Πακιστάν, με φοιτητική βίζα, δεν μπορεί να ζητά πολιτικό άσυλο γιατί τάχα κινδυνεύει στη χώρα του.
Στο προεκλογικό του πρόγραμμα, ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, έχει συγκεκριμένες προτάσεις για αντιμετώπιση του προβλήματος, με τη δημιουργία υφυπουργείου Μετανάστευσης, Ασύλου και Ένταξης. Στο εν λόγω υφυπουργείο θα συστεγαστούν όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, για καλύτερο συντονισμό και αποτελεσματικότητα. Μια άμεση προτεραιότητα είναι η ενίσχυση της επιτήρησης κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός με νέα μέσα τεχνολογίας, τα οποία μπορούν να χρηματοδοτηθούν από την ΕΕ για περιορισμό των μεταναστευτικών ροών. Όσον αφορά την επιτήρηση των θαλασσών μας, θα ζητηθεί η ενεργότερη εμπλοκή και εμπειρογνωμοσύνη της FRONTEX, καθώς και η εξασφάλιση επιπλέον σκαφών.
Οι εξετάσεις αιτήσεων ασύλου θα γίνονται με πιο γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο, όπως και η ταχεία εθελούσια επιστροφή, ή απέλαση των µη δικαιούχων. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, ο Νίκος Χριστοδουλίδης προτείνει όπως το υφυπουργείο Μετανάστευσης, σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία, εκσυγχρονίσουν τις σχετικές νομοθεσίες που αφορούν τη Μετανάστευση, στη βάση των Διεθνών Συμβάσεων, του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, αλλά και των νέων δεδομένων και προκλήσεων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως κράτος. Ταυτόχρονα, προτείνει την αύξηση των εξεταστών αιτήσεων ασύλου με στόχο την εξέταση επιπλέον 3.000 αιτήσεων τον μήνα και την αποσυμφόρηση του αριθμού τους. Για τον σκοπό αυτό θα εξεταστεί το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο προκειμένου να οριστούν δικηγόροι, έμπειροι λειτουργοί της Δικαιοσύνης, οι οποίοι θα εκδικάζουν τις πολυάριθμες αιτήσεις παράλληλα με τους δικαστές Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας, μετά από σχετική συνεννόηση με το Ανώτατο Δικαστήριο. Η διαδικασία εξέτασης και τυχόν έφεσης θα πρέπει να ολοκληρώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πρόσωπα των οποίων οι αιτήσεις είναι πρόδηλα αβάσιμες, θα ολοκληρώνονται μέσα σε 3 εβδομάδες και θα επιστρέφουν στις χώρες καταγωγής τους το συντομότερο δυνατόν. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται το κρατικό κόστος σε επιδόματα, στέγαση και είδη πρώτης ανάγκης.
Ο κ. Χριστοδουλίδης προτείνει, επίσης, τον σχεδιασμό και υλοποίηση δύο Εθνικών Σχεδίων Δράσης, με στόχο α) την προώθηση εθελούσιων και αναγκαστικών επιστροφών (απελάσεων) τόσο των παράτυπων μεταναστών, όσο και των αιτούντων ασύλου, των οποίων οι αιτήσεις απορρίπτονται, με τη βοήθεια, μεταξύ άλλων, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και της FRONTEX, και β) μέτρα ένταξης των νόμιμα διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών (οικονομικών μεταναστών και κατόχων διεθνούς προστασίας και αιτητών ασύλου).
Το σύνολο των ληπτών του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε δικαιούχους που είναι οι κάτοχοι Διεθνούς Προστασίας, θα λαμβάνουν μέρος σε καθημερινή βάση σε δραστηριότητες που έχουν ως απώτερο σκοπό την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας. Οι δραστηριότητες αφορούν την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας και την εργοδότηση τους σε βιοτεχνίες και μικρές επιχειρήσεις, με τα έξοδα να μην επιβαρύνουν τον εργοδότη.
Το πρόγραμμα του κ. Χριστοδουλίδη στοχεύει στην αποτροπή της γκετοποίησης που παρατηρείται σε συγκεκριμένες περιοχές και τη στέγαση μικρού αριθμού υπηκόων εκεί όπου υπάρχει ανάγκη εργατικού δυναμικού. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται η ένταξή τους στην τοπική κοινωνία, αφού ο αριθμός θα είναι μικρότερος σε κάθε κοινότητα.
Αυτές είναι μερικές από τις εισηγήσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Το πρόβλημα δεν επιλύεται με ταξίδια εντυπωσιασμού και φράκτη από τη μια άκρη της Κύπρου στην άλλη, αλλά με προγραμματισμό και ουσιαστικά μέτρα που θα αποδώσουν σχεδόν αμέσως. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ξέρει και θέλει και μπορεί να επιλύσει το καυτό αυτό πρόβλημα.
Κυριάκος Ιακωβίδης, μέλος της Ομάδας Τύπου και Επικοινωνίας του Ανεξάρτητου Υποψηφίου Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη.