Συνέντευξη Γιάννη Παναγιώτου, εκπρόσωπου του Νίκου Χριστοδουλίδη

Συνέντευξη του Γιάννη Παναγιώτου, Εκπρόσωπου του Νίκου Χριστοδουλίδη.  

  1. Πολιτικός της νέας γενιάς είστε, οι επικείμενες προεδρικές εκλογές δίνουν απαντήσεις στις ανησυχίες, στους προβληματισμούς σας, στα ερωτήματά σας για το μέλλον;

Οι επικείμενες Προεδρικές Εκλογές είναι κομβικές επειδή συμπίπτουν με την ανάγκη για την μετάβαση της χώρας μας σε μια νέα πολιτική εποχή, με νέους όρους και νέα δεδομένα. Με την υπέρβαση των κομματικών γραμμών και την ανάδειξη μιας νέας σύνθεσης ορθολογικών ιδεών, δημιουργείται ένα μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα που δείχνει τον δρόμο του εκσυγχρονισμού και της ανανέωσης, με πίστη στις δυνατότητες της χώρας και με αισιοδοξία για το μέλλον.  

  1. Γιατί λοιπόν Νίκο Χριστοδουλίδη, και πώς πείθετε τους συνομιλητές σας ότι δεν έχει τις «τάτσες» για τις οποίες κατηγορείται ο Πρόεδρος και ο ΔΗΣΥ, όντας ο στενότερος συνεργάτης Αναστασιάδη;

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης διαθέτει τα πολιτικά χαρακτηριστικά και τις πολιτικές προτάσεις που τον καθιστούν κατάλληλο για να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας. Είναι νέος, τίμιος, έμπειρος, ικανός, διεκδικητικός και αποφασιστικός. Αφουγκράστηκε την κοινωνία και αποφάσισε να διεκδικήσει την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ανεξάρτητος υποψήφιος χωρίς δεσμεύσεις και χωρίς εξαρτήσεις από κομματικές αποφάσεις. Διαμόρφωσε ένα ολοκληρωμένο πολιτικό πρόγραμμα μαζί με την κοινωνία, σε συνεργασία με τεχνοκράτες και ειδικούς, που περιλαμβάνει συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις για το κυπριακό, για την οικονομία, για το μεταναστευτικό, για την δημόσια διοίκηση, για την διαφάνεια, για τα προβλήματα της καθημερινότητας, για την ακρίβεια και για το υψηλό κόστος ζωής. Οι πολίτες κρίνουν και αποφασίζουν με βάση την πολιτική πορεία και την πολιτική πρόταση που καταθέτει ο κάθε υποψήφιος για το μέλλον της χώρας, και διαπιστώνουμε καθημερινά ότι αγκαλιάζουν με εμπιστοσύνη την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη επειδή αξιολογούν ότι μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις ανάγκες της χώρας και στις απαιτήσεις της κοινωνίας.

  1. Τι θα αλλάξει αν ο λαός τιμήσει τον κ. Χριστοδουλίδη με την ψήφο του;

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει διαμορφώσει ολοκληρωμένο πολιτικό πρόγραμμα με ορίζοντα πενταετίας και εφόσον λάβει την λαϊκή εντολή στις εκλογές του Φλεβάρη, είναι έτοιμος για την μεθοδική και αποτελεσματική διαχείριση της πρώτης περιόδου της διακυβέρνησής του από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούλιο. Σε αυτό το πλαίσιο, η ανάπτυξη της οικονομίας και η συνοχή της κοινωνίας θα εξελίσσονται παράλληλα μέσα από μια ισορροπία δικαιοσύνης που θα ενισχύσει και θα διευρύνει την μεσαία τάξη, ενώ θα επιτρέψει την στοχευμένη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Η πράσινη μετάβαση θα μειώσει το λειτουργικό κόστος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στην δημόσια διοίκηση θα βελτιώσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, η ενίσχυση του πλαισίου ελέγχου και διαφάνειας θα περιορίσει την διαφθορά και την διαπλοκή, η προσέλκυση επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας θα αυξήσει την παραγωγική βάση με περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, η διασύνδεση του εκπαιδευτικού συστήματος με την αγορά εργασίας θα ενισχύσει τις δυνατότητες του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας. Παράλληλα, η αύξηση του αφορολόγητου εισοδήματος στις €24500, η αύξηση των χαμηλών συντάξεων κατά 5%, η επιδότηση της τοποθέτησης φωτοβολταϊκών  κατά 50% για όλους και κατά 100% για τις ευάλωτες ομάδες, η μείωση του ΦΠΑ σε πολλά προϊόντα και υπηρεσίες στο πλαίσιο της πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης θα επηρεάσουν σημαντικά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, ενώ η οριστική επίλυση του προβλήματος των εργαζομένων αορίστου χρόνου, η επαναφορά σε καθεστώς μισθωτής εργασίας των εργαζομένων στα απογευματινά και βραδινά προγράμματα του υπουργείου Παιδείας, και η έναρξη της αποκατάστασης του επιδόματος βάρδιας και της υπερωριακής αποζημίωσης θα επηρεάσουν άμεσα δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

  1. Ο κόσμος απεχθάνεται την κομματοκρατία και δεν το κρύβει. Τα κόμματα γύρω από τον προεδρικό υποψήφιο που στηρίζετε, είστε σίγουρος ότι δεν θα σταθούν τροχοπέδη στις όποιες προσπάθειες κάνει για αλλαγές;

Η ευρεία υποστήριξη που συγκεντρώνει ο Νίκος Χριστοδουλίδης από πολιτικά κόμματα και πολίτες από όλους τους πολιτικούς χώρους αντανακλά την πολυσυλλεκτικότητα της υποψηφιότητάς του και δημιουργεί αισιοδοξία για την οικοδόμηση της ενότητας που έχει ανάγκη η χώρα μας για να πετύχει τους στόχους της και να υλοποιήσει τις προοπτικές της. Τα πολιτικά κόμματα είναι απαραίτητα για την λειτουργία της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και ως ζωντανοί οργανισμοί οφείλουν να εξελίσσονται και να βελτιώνονται, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της κοινωνίας και τις ανάγκες των καιρών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να διαβουλεύεται με όλους και να αποφασίζει σύμφωνα με την λαϊκή εντολή που έχει λάβει από την κοινωνία, με στόχο τα βέλτιστα αποτελέσματα για τους πολίτες.

  1. Ένα χελιδόνι δεν φέρνει την άνοιξη λέει η ρήση… Η συνένωση δυνάμεων και δράσεων πως θα μπορούσε να γίνει για ένα αύριο καλύτερο, με τόση τοξικότητα που έχει διαρρεύσει όλο αυτόν τον καιρό;

Η εθνική ενότητα είναι μια ιστορική αναγκαιότητα που δεν μπορεί να παρεμποδιστεί από καμία προεκλογική σκοπιμότητα. Διαπιστώνουμε καθημερινά ότι η κοινωνία απορρίπτει την τοξικότητα και επιλέγει την ενότητα δείχνοντας τον δρόμο για την επόμενη μέρα. Οι προκλήσεις και τα προβλήματα είναι κοινά για όλους πολίτες, αφού μεγάλα πολιτικά ζητήματα όπως η αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας, η εισαγωγή της πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης, η διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών, η πρόληψη του επιτοκιακού κινδύνου, η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, είναι σημαντικότερα από τις όποιες μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις. Οι παρωχημένες πολιτικές πρακτικές της παρελθοντολογίας, της λασπολογίας, της κινδυνολογίας, και της παροχολογίας  δεν έχουν θέση στον σύγχρονο κόσμο και όσοι καταφεύγουν σε αυτές για να αποκομίσουν εκλογικό όφελος θα διαπιστώσουν ότι η κυπριακή κοινωνία έχει προχωρήσει πολύ μπροστά και δεν τις αποδέχεται πλέον. 

  1. Εσείς τι εξηγήσεις δίνετε, γιατί ο κόσμος αποστρέφει το πρόσωπο από κόμματα και πολιτικούς;

Στον σύγχρονο κόσμο οι απαιτήσεις των πολιτών από τους πολιτικούς γίνονται διαρκώς  μεγαλύτερες και οι πολιτικοί οφείλουν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καιρών. Οι πολίτες βιώνουν τις δυσκολίες της καθημερινότητας για τις οποίες χρειάζονται τεκμηριωμένες απαντήσεις και πρακτικές λύσεις. Η διαπλοκή και η διαφθορά, ο αμοραλισμός και ο νεποτισμός, ο ξύλινος πολιτικός λόγος και οι στείρες πολιτικές αντιπαραθέσεις, οι απόλυτες τοποθετήσεις του μηδενισμού ή της εξιδανίκευσης, οι μελοδραματικές εξάρσεις και οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί, ενοχλούν τους πολίτες και τους απομακρύνουν από την πολιτική. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της νέας κυβέρνησης που θα αναδειχθεί μέσα από τις επόμενες Προεδρικές Εκλογές θα είναι η επανασύνδεση των πολιτών με την πολιτική. Ο πιο χαρακτηριστικός μετρήσιμος δείκτης για την επίτευξη αυτού του στόχου θα είναι η μείωση της αποχής από τις εκλογικές διαδικασίες η οποία πρέπει να αποτελέσει συλλογική προτεραιότητα του πολιτικού συστήματος.

  1. Το στοίχημα των προεδρικών εκλογών, για εσάς ποιο είναι;

Η εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη για την αποτελεσματική διαχείριση των μεγάλων προκλήσεων της χώρας και των μεγάλων προβλημάτων της καθημερινότητας, για την ανταπόκριση στις ελπίδες και στις προσδοκίες της κοινωνίας. Για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης ευρείας αποδοχής, για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του κυπριακού, για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, για τον περιορισμό των ανισοτήτων, για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, για την διασφάλιση του μέλλοντος των επόμενων γενιών.

  1. Η Κύπρος μπορεί να αλλάξει, με αλλαγή μόνο του πρώτου πολίτη της Πολιτείας;

Η χώρα μας διαθέτει μεγάλες δυνατότητες και τεράστιες προοπτικές που εφόσον αξιοποιηθούν σωστά, μπορούν να αναβαθμίσουν σημαντικά τον ρόλο της στην περιοχή, στην Ευρώπη και στον κόσμο. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης μπορεί να ηγηθεί της χώρας με συλλογικότητα, ορθολογισμό και υπευθυνότητα, για την ανάπτυξη της οικονομίας και την ευημερία της κοινωνίας σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας. Η Κύπρος μπορεί να αλλάξει εάν ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλει και μπορεί να υλοποιήσει την επιθυμία της κοινωνίας για αλλαγή και ανανέωση. Και ο Νίκος Χριστοδουλίδης θέλει και μπορεί να οδηγήσει την Κύπρο σε μια νέα πολιτική εποχή.