Στρατηγικές προκλήσεις στα Δυτικά Βαλκάνια λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Μετά από σχετική πρόσκληση, ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης συμμετείχε νωρίτερα σήμερα στο 1ο EastMed and SouthEast Europe Conference που πραγματοποιείται στο Egmont Palace στις Βρυξέλλες απο το Delphi Economic Forum. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χριστοδουλίδης συμμετείχε στην συζήτηση «Ρωσική Εισβολή στην Ουκρανία και Στρατηγικές Προκλήσεις στα Δυτικά Βαλκάνια» μαζί με την Karoline Edtstadler, Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Συντάγματος της Αυστρίας, τον Martin Dvorak, Υφυπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας, τον Nikola Dimitrov, πρώην Υπουργό Εξωτερικών της Βορείου Μακεδονίας και τον Θανο Ντόκο, Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Κατα την διάρκεια της παρέμβασης του, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη λόγω της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, καταδικάζοντας της με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο και επισημαίνοντας ότι η θέση της Κύπρου είναι ξεκάθαρη αφού βιώνει τις ίδιες τραγικές συνέπειες που βιώνει η Ουκρανία, ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής μέχρι σήμερα. Σημείωσε ότι δεν μπορούν να υπάρχουν διαφορετικές αντιδράσεις και προσεγγίσεις όταν αναφερόμαστε σε παράνομη εισβολή και παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της οποιασδήποτε χώρας.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο ζήτημα της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, σημειώνοντας την ανάγκη όπως η ΕΕ προχωρήσει με συγκεκριμένο αποτέλεσμα μέσα από ένα ξεκάθαρο προσανατολισμό και ένα ειλικρινή διάλογο με τις χώρες της περιοχής. Θα πρέπει, ανέφερε χαρακτηριστικά, αφού αποφασίσουμε μέσα από μια ειλικρινή συζήτηση ως ΕΕ ποιος είναι ο στόχος μας σε σχέση με το μέλλον της περιοχής, να ενημερώσουμε τους εταίρους μας στα Δυτικά Βαλκάνια. Σε διαφορετική περίπτωση, η ΕΕ θα «απενεργοποιήσει» ένα από τα ποιο σημαντικά της εργαλεία που είναι η ενταξιακή διαδικασία και θα επιτρέψει σε άλλους διεθνείς δρώντες να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην δική της γειτονιά, χάνοντας με αυτό τον τρόπο και το γεωπολιτικό της στόχο.