Ο μεγάλος στόχος της εθνικής ενότητας

Η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις που αφορούν το κυπριακό πρόβλημα, την ανάπτυξη της οικονομίας, τη συνοχή της κοινωνίας και το μέλλον της νέας γενιάς. Η χώρα μας διαθέτει της δυνατότητες για να διαχειριστεί αποτελεσματικά αυτές τις προκλήσεις μέσα από την αναβάθμιση της λειτουργίας των θεσμών της και μέσα από την αξιοποίηση των ικανοτήτων των πολιτών της. Η πολιτική ηγεσία οφείλει να λειτουργήσει με γνώμονα το συλλογικό συμφέρον με τις απαιτήσεις των καιρών. Η επόμενη μέρα των επικείμενων Προεδρικών Εκλογών πρέπει να μας βρει όλους ενωμένους, ανεξαρτήτως των προεκλογικών διαφορών και των επιμέρους διαφωνιών.

Η Κύπρος χρειάζεται τη συνεργασία και τη συνδρομή του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των υφιστάμενων και αναδυόμενων εξωτερικών και εσωτερικών προκλήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, η υλοποίηση της πρότασης για τον σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής και εθνικής ενότητας αποτελεί μια αναγκαιότητα στην οποία η πολιτική ηγεσία οφείλει να ανταποκριθεί με ωριμότητα και υπευθυνότητα.

Η οικοδόμηση της ενότητας αποτελεί μια δεδηλωμένη επιθυμία της κοινωνίας, που εναπόκειται στη βούληση της πολιτικής ηγεσίας. Ως υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της διαβούλευσης με την κοινωνία, έχω την έντονη πεποίθηση για την αναγκαιότητα της σύστασης κυβέρνησης ευρείας αποδοχής, με τη συμμετοχή ικανών ανθρώπων από όλους τους πολιτικούς χώρους, που να αντανακλά την εθνική ενότητα και την πολιτική ετοιμότητα για συνεννόηση και συνεργασία της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες για να κυβερνήσεις τη χώρα και τα πολιτικά κόμματα που αντιπροσωπεύουν τους πολίτες στο κοινοβούλιο έχουν υποχρέωση να διαβουλεύονται εποικοδομητικά και δημιουργικά για να καταλήγουν στις βέλτιστες λύσεις για το συμφέρον των πολιτών. Εκτιμώ την υποστήριξη που λαμβάνω από τα πολιτικά κόμματα που με υποστηρίζουν και σέβομαι τις αποφάσεις των κομμάτων που έκαναν διαφορετικές επιλογές, όμως εφόσον οι πολίτες μου δώσουν τη λαϊκή εντολή, αναλαμβάνω να λειτουργήσω προς την κατεύθυνση της ενότητας και της συνεργασίας τείνοντας χείρα φιλίας προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις που είμαι σίγουρος ότι θα επιδείξουν την ανάλογη υπευθυνότητα. Εξάλλου, οι προκλήσεις της χώρας και τα προβλήματα των πολιτών δεν έχουν κομματικές αποχρώσεις αλλά μας αφορούν και μας επηρεάζουν όλους: από την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα και την εξελισσόμενη ενεργειακή κρίση μέχρι την ακρίβεια, το μεταναστευτικό, το στεγαστικό, το συνταξιοδοτικό και την ανάγκη για προσέλκυση επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Αντιλαμβάνομαι ότι η αντιπαραθετικότητα και η τοξικότητα της προεκλογικής περιόδου δημιουργούν στους πολίτες αμφιβολίες για τη ρεαλιστική προοπτική του σχηματισμού μιας κυβέρνησης ευρείας αποδοχής και αγαστής συνεργασίας του Προέδρου και της Βουλής. Όμως η μετάβαση στη νέα πολιτική εποχή, οι απαιτήσεις της κοινωνίας και τα παραδείγματα από τον ευρωπαϊκό χώρο, προϋποθέτουν μια νέα πολιτική κουλτούρα σύνθεσης, συνεννόησης και δημιουργικότητας, που θα επιτρέψει στην Κύπρο να πετύχει περισσότερα.

Οι πολίτες εναποθέτουν ελπίδες και προσδοκίες στην πολιτική ηγεσίας αναμένοντας ότι θα υπερβεί τους παρωχημένους διαχωρισμούς και θα πορευτεί προς το μέλλον με σύμπνοια και συναίνεση. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις για τα μικρά και τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα είναι ωφέλιμες και καλοδεχούμενες όταν μέσα από την καλή πίστη υπηρετούν το εθνικό συμφέρον και την κοινωνική ευημερία. Οφείλουμε να αφουγκραστούμε την κοινωνία και να καταφέρουμε να συνεργαστούμε χωρίς άγονους ρεβανσισμούς και χωρίς ατελέσφορες αντιπαραθέσεις, αλλά μέσα από τον διάλογο και την αλληλοκατανόηση να βρίσκουμε διακύβευμα της επόμενης μέρας για την Κύπρο και τους πολίτες της, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν συλλογικά οι προκλήσεις και να κάνουμε όλοι μαζί τη χώρα μας πιο δυνατή στην περιοχή, στην Ευρώπη και στον κόσμο, ανοίγοντας μια νέα σελίδα στην ιστορία μας.

Νίκος Χριστοδουλίδης, Ανεξάρτητος Υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Άρθρο στην εφημερίδα Φιλελεύθερος