Νεολαία: Ο αστάθμητος παράγων της Κοινωνίας

Του Διογένη Πλουτάρχου,

Αποτελεί σημείο τριβής ανάμεσα στους πολιτικούς αναλυτές, ο βαθμός που μπορεί να επηρεάσει η συμμετοχή της νεολαίας το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών καθώς τα τελευταία χρόνια μπορούμε να παρατηρήσουμε μια έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευση ειδικά από τους νέους πολίτες, η οποία εκφράζεται με την πτώση της συμμετοχής σε εκλογικές αναμετρήσεις, το χαμηλό πολιτικό ενδιαφέρον καθώς και την μείωση της ένταξης και ταύτισης με τα πολιτικά κόμματα.

Εν αντιθέσει όμως με το ποιο πάνω συμπέρασμα, οποιοσδήποτε μπορεί να παρατηρήσει μια έντονη κινητικότητα και ένα αίσθημα εμπιστοσύνης εκ μέρους αρκετών νέων προς το πρόσωπο συγκεκριμένου υποψηφίου για την προεδρία της Δημοκρατίας, στην προεκλογική περίοδο που διανύουμε.

Δυστυχώς, αυτή η γενικευμένη απαξίωση της νεολαίας προς τους δημοκρατικούς θεσμούς μπορεί να τεκμηριωθεί από διάφορους παράγοντες. Από τη μια, οι εργασιακές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες συνηγορούν αποτρεπτικά στο να αναμειχθούν και να συμμετάσχουν ενεργά οι νέοι πολίτες στα κοινά και από την άλλη, τα διάφορα σκάνδαλα διαφθοράς και ασυδοσίας στην δημόσια πολιτική σκηνή καθώς και το κλίμα τοξικότητας εκ μέρους των πολιτικών κομμάτων, ωθεί την νέα γενιά να απέχει από οποιαδήποτε μορφή πολιτικής συμμετοχής με βασικότερο ίσως παράδειγμα αυτό της αποχής από την κάλπη.

Πως μπορεί να ανατραπεί αυτό; Με το να δώσουμε στην νεολαία πίσω την ελπίδα και την προοπτική.

Το «φαινόμενο Χριστοδουλίδης» όπως έχει χαρακτηριστεί από διάφορους, έχει καταφέρει να ανατρέψει τα δεδομένα και την τάση των τελευταίων ετών όσο αφορά την «γενιά της πολιτικής αδιαφορίας», η οποία χαρακτηριζόταν από την απαξίωση προς τα κοινά και την συλλογικότητα.

Η υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη με σήμα κατατεθέν το σλόγκαν «Η Δύναμη που μας Ενώνει» έχει αγκαλιαστεί από τους νέους πολίτες από την αρχή της εξαγγελίας της. Νέοι άνθρωποι, από όλους τους ιδεολογικούς χώρους, ανένταχτοι, οι οποίοι μέχρι τώρα αδιαφορούσαν για τα πολιτικά δρώμενα του τόπου μας προσφέρουν εθελοντικά από τον χρόνο τους στο επιτελείο του ανεξάρτητου υποψήφιου και δηλώνουν περήφανοι την στήριξη τους προς το πρόσωπο του.

Ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι «ο καθένας μας έχει την δική του αφετηρία αλλά μας ενώνει το κοινό Όραμα για το καλό της Πατρίδας και της Κοινωνίας μας». Η πολιτική ωριμότητα και η ικανότητα του να παρακολουθεί τα δεδομένα με σοβαρότητα προκαλούν τον θαυμασμό των νέων. Είναι ο λόγος που οι νέοι θρυμματίζουν τα κομματικά στεγανά που τους περιορίζουν και εκδηλώνουν την πρόθεση τους να ακολουθήσουν τον Όραμα του.

Ταυτοχρόνως, δίνει τον λόγο στους νέους, τους ακούει και για πρώτη φορά κάποιος υποψήφιος ενσωματώνει στο προεκλογικό του πρόγραμμα τις προτάσεις και τις απόψεις της νέας γενιάς, μετουσιώνοντας αυτές σε πολιτικές γραμμές της μελλοντικής του διακυβέρνησης.

Εν κατακλείδι, η νεολαία αποτελεί ένα αστάθμητο παράγοντα που μπορεί να επιτελέσει ένα σημαντικό ρόλο ως προς την επικράτηση ενός υποψηφίου εάν προσέλθει μαζικά στην κάλπη. Ένας ικανός Ηγέτης μπορεί να αντλήσει μέσω αυτής της μεγάλης μερίδα της Κοινωνίας τους απαραίτητους ψήφους, οι οποίοι μπορούν να τον οδηγήσουν σε μια μεγαλειώδη νίκη, σε μια εκλογική αναμέτρηση όπως οι προεδρικές εκλογές του 2023.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης διαφαίνεται πως μέσα από την προεκλογική εκστρατεία την οποία διεξάγει μέχρι τώρα, δίνει πρωτοβουλία, ευκαιρία και λόγο στην Νέα Γενιά να επιστρέψει πίσω στα κοινά. Το όραμα του για μια συμμετοχική διακυβέρνηση με τον πολίτη να έχει τον πρώτο λόγο, καθιστά ελκυστική την υποψηφιότητα του στα μάτια των νέων ψηφοφόρων και εάν κατορθώσει όπως αντανακλάται μέσα από τις δημοσκοπήσεις να κρατήσει την Νεολαία στο πλάι του, τότε σίγουρα θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

*Ο Διογένης Πλουτάρχου είναι Νομικός, Εθελοντής του Επιτελείου του υποψήφιου Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη.