Νεολαία: Η Επένδυση για το Μέλλον

Του Νεόφυτου Νεοφύτου,

Η συμμετοχή όλων των πολιτών στις πολιτικές διαδικασίες, κυρίως στις εκλογικές, είναι θεμελιώδης για τη δημοκρατία. Όταν ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού απέχει, τότε τα αποτελέσματα δεν είναι αντιπροσωπευτικά. Στις προεδρικές εκλογές του 2018, η αποχή ξεπέρασε το 26% και στις βουλευτικές του 2021 το 34%, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι μη εγγεγραμμένοι. Σημαντικό μερίδιο από αυτό το ποσοστό προέρχεται από τη νεολαία μας. Οι νέοι μας δημιουργούν την πολιτική τους επανάσταση, τοποθετώντας τον εαυτό τους εκτός πολιτικής, αποποιούμενοι το δικαίωμα της ψήφου, με φυσικό συνεπακόλουθο να μην αποφασίζουν για τους πολιτικούς ηγέτες του τόπου, αλλά και για το ίδιο τους το μέλλον. Γι’ αυτό χαρακτηρίζονται έντονα πλέον ως «απολιτικοί» από το γαλλικό apolitique.

Οι νέοι, σε αντίθεση με τη συμμετοχή τους στις εκλογές, είναι οι ενεργητικότεροι συμμετέχοντες στα διάφορα κινήματα και οργανώσεις εθελοντισμού, όπως και σε καινοτομίες για το καλό της κοινωνίας και του φυσικού περιβάλλοντος.  Ωστόσο, η συμμετοχή και επιρροή τους στην πολιτική είναι άκρως περιορισμένη.  Η προσέλευσή τους στις κάλπες και η εμπλοκή τους στα πολιτικά κόμματα, αδιάλειπτα, μειώνεται. Λόγοι, όπως η αδικία, η ανισότητα, η αναξιοκρατία, η υποκρισία και η ασυνέπεια των πολιτικών, αλλά και το κλίμα αντιπαλότητας που καλλιεργείται από τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων, λειτουργούν απωθητικά προς την εμπλοκή τους με την πολιτική. Η νεολαία σήμερα ανήκει στη γενιά που έχει να αντιμετωπίσει τα δικά της  προβλήματα. Μια γενιά με τα δικά της βιώματα και τις δικές της ανάγκες που αναζητά, εναγωνίως, τους δικούς της στόχους, τα δικά της οράματα.

Στις προαναφερθείσες παθογένειες απαιτείται μια νέα εμβληματική φυσιογνωμία, προκειμένου, όχι μόνο για να εξαλειφθούν, αλλά και για να οδεύσει το κράτος στις ράγες της ανάπτυξης. Είναι κοινός τόπος στις πλατιές μάζες της κοινωνίας πως η δεσπόζουσα φυσιογνωμία ενσαρκώνεται στο πρόσωπο του Νίκου Χριστοδουλίδη. Ένας άνθρωπος ειλικρινής, ικανός και ηθικός, ο οποίος, τόσο με πολιτικό αλλά και προσωπικό κόστος, κατέρχεται ανεξάρτητος υποψήφιος στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Ταπεινός, αλλά συνάμα με επιβλητική παρουσία, διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου πολιτικού ηγέτη.

Η υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη έχει ευρεία αποδοχή και στήριξη από την νεολαία, αφού νέοι από κάθε κομματική ιδεολογία, ανένταχτοι, αλλά και αρκετοί, οι οποίοι μέχρι τώρα απαξίωναν την πολιτική σκηνή του τόπου, ανταποκρίνονται θετικά στο κάλεσμα συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, που από την αρχή της προεκλογικής περιόδου τους καλεί ο ανεξάρτητος υποψήφιος. Οι νέοι δεν άκουσαν από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ούτε λόγια ψεύτικα, αλλά ούτε και χίμαιρες. Αντίθετα, αφού πρώτα συναντήθηκαν και συνομίλησαν μαζί του, είδαν πως οι προτάσεις και οι εισηγήσεις τους μετατρέπονται σε πολιτικές και να περιλαμβάνονται στο  πρόγραμμα διακυβέρνησής του. Για πρώτη φορά, πήραν μια γεύση της συμμετοχικής δημοκρατίας, μιας σύγχρονης δημόσιας διακυβέρνησης όπου ενθαρρύνεται η εμπλοκή των πολιτών στην πολιτική ζωή και την ενδυνάμωση του ρόλου τους στην λήψη των αποφάσεων. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ήδη ξεκίνησε να κάνει τα λόγια του πράξεις προς τους νέους μας και να επενδύει σε αυτούς. Με αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκε μια αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ τους, που τους έδωσε πάλι την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Όπως αναφέρει ο Αριστοτέλης “Υπεροχή επιθυμεί η νεότης, η δε νίκη υπεροχή τις”. Γι’ αυτό και οι νέοι, μαζί με την υπόλοιπη κοινωνία, είναι μέρος της δύναμης που μεγαλώνει, της δύναμης που ενώνει. Της δύναμης που θα αναδείξει τον Νίκο Χριστοδουλίδη ως τον επόμενο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

*Κάτοχος BBA, MBA.  Είναι μέλος του Επιτελείου του Ανεξάρτητου Υποψηφίου για τη Δημοκρατία, Νίκου Χριστοδουλίδη, Πρώην πρόεδρος Πρωτοπορίας Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου.