Μια έτσι μια γιουβέτσι, οι θέσεις Αβέρωφ Νεοφύτου

Γράφει ο Κυριάκος Ιακωβίδης, μέλος του Εκλογικού Επιτελείου του ανέξαρτητου υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου διερωτάται συνεχώς πώς θα κυβερνήσει ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ποια πολιτική θα ακολουθήσει, λόγω της στήριξης που απολαμβάνει από πολιτικά κόμματα, οργανωμένα σύνολα και προσωπικότητες από όλο το φάσμα της Κυπριακής κοινωνίας. Με υποτιμητικά και απαξιωτικά για τη Δημοκρατία σχόλια υποστηρίζει ότι θα σχηματίσει μια «κυβέρνηση αχταρμά», έστω και αν με αυτό τον τρόπο παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς, ότι ο κ. Χριστοδουλίδης θα είναι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, έχει εκπονήσει συγκεκριμένο πρόγραμμα διακυβέρνησης και σε συνέχεια του διαλόγου με την κοινωνία το έχει δημοσιοποιήσει. Όσον αφορά τη σύνθεση της κυβέρνησης, έχει εκφράσει την πρόθεσή του για δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας και ευρύτερης δυνατής αποδοχής, στην οποία θα συμπεριλάβει προσωπικότητες ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης.

Εκείνο που θα έπρεπε να προβληματίσει τον κ. Νεοφύτου, είναι τί πολιτική θα ακολουθήσει ο ίδιος, αφού σχεδόν καθημερινά παρουσιάζει συγκρουόμενες θέσεις.

Σε συνέντευξη τύπου τον Δεκέμβρη του 2018 ο κ. Νεοφύτου τάχθηκε εναντίον της ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ως άνθρωπος και ως ο ηγέτης ενός κόμματος που θέλει την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και για να πετύχουμε την επίλυση του κυπριακού προβλήματος χρειαζόμαστε και πολιτικές δυνάμεις που θα στηρίξουν –αν βρούμε λύση– και θα ψηφίσουν υπέρ της λύσης και μια από αυτές τις δυνάμεις είναι και το κόμμα της Αριστεράς και γνωρίζω τις θέσεις τους». Άρα, συνέχισε, «θα ακύρωνα τη θέληση και το πάθος μου να ζήσω σε μια επανενωμένη πατρίδα με το να θέτω θέματα να ενταχθεί η χώρα μου στο ΝΑΤΟ με τη λύση του Κυπριακού, όταν γνωρίζω ποιες είναι οι θέσεις ενός άλλου μεγάλου κόμματος που χρειάζεται και η δική του στήριξη;».

Η πολιτική του κ. Νεοφύτου τώρα άλλαξε. Σε πρόσφατες συνεντεύξεις, αλλά και δημόσιες δηλώσεις, τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Δηλαδή, να υποθέσουμε ότι ακύρωσε τη θέληση και το πάθος του να ζήσει σε μια επανενωμένη πατρίδα με το να θέτει θέμα ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ με τη λύση του Κυπριακού, όταν γνωρίζει ποιες είναι οι θέσεις ενός άλλου μεγάλου κόμματος που χρειάζεται και η δική του στήριξη;

Σε επίσκεψή του στην Έμπα, όπου το μόνο θέμα που ανέπτυξε ήταν το Μεταναστευτικό, ανακοίνωσε ότι θα τοποθετήσει φράκτη από τη μια άκρη της Κύπρου μέχρι την άλλη, «σε μερικές εβδομάδες, όχι μήνες». Μετά τις αντιδράσεις τα άλλαξε και μίλησε για ηλεκτρονικό φράκτη, για drones, για επιτήρηση και άλλα. Σημειώνω ότι στο Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε για την επίσκεψή του στην Έμπα δεν έγινε καμία απολύτως αναφορά στο Μεταναστευτικό, το οποίο ήταν το μοναδικό θέμα που ανέπτυξε.

Στην τηλεμαχία που έγινε στο ΡΙΚ την 1η Σεπτεμβρίου, ρωτήθηκε για τις εισφορές που έκαναν στο κόμμα του πολιτογραφηθέντες επενδυτές και αντί απάντησης επί της ουσίας, είπε να πάμε αύριο στη Βουλή και να τις απαγορεύσουμε. Αλλά, συνέχισε, τα κόμματα, ως κύτταρα της Δημοκρατίας, πρέπει να λειτουργούν και άρα πρέπει να αυξηθεί η κρατική χορηγία. Μία βδομάδα αργότερα, στη δεύτερη τηλεμαχία του ΡΙΚ, ρωτήθηκε για τη θέση του να αυξηθεί η κρατική χορηγία και είπε ότι δεν ήταν θέση δική του αλλά του ΑΚΕΛ!

Πρόσφατα πρότεινε την εκλογή αντιπροέδρου, προς έκπληξη υψηλόβαθμων στελεχών του ΔΗΣΥ.  Στη συνέχεια και λόγω των αντιδράσεων μίλησε για βοηθό του προέδρου.

Μια έτσι, μια γιουβέτσι.