Η δύναμη της κοινωνίας

Της Ειρήνης Πογιατζή,

Απέχουμε ελάχιστα από τη μέρα των προεδρικών εκλογών. Η προεκλογική εκστρατεία οδεύει σιγά σιγά προς το τέλος της. Μια εκστρατεία διαφορετική από όσες έχουμε βιώσει μέχρι σήμερα, αφού το παιχνίδι παίζεται με διαφορετικό τρόπο αυτήν τη φορά, όπου κύριοι παίχτες δεν είναι τα δύο μεγαλύτερα παραδοσιακά κόμματα.

Ο κυριότερος παίχτης είναι ένας. Από την αρχή μέχρι σήμερα και πιθανόν μέχρι και το τέλος. Αυτός ο σημαντικός παίχτης ακούει στο όνομα, Νίκος Χριστοδουλίδης. Είναι ο υποψήφιος, ο οποίος έθεσε την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του, αφού αφουγκράστηκε, όπως ο ίδιος είπε πολλές φορές, την επιθυμία της ίδιας της κοινωνίας.

Είναι αυτή λοιπόν, η κοινωνία, που τον έχει καταστήσει ως τον κυριότερο παίχτη σε αυτόν τον προεκλογικό αγώνα. Αυτή και μόνο. Είναι η ίδια κοινωνία που του δίνει την ευκαιρία να παραμένει πραγματικά ανεξάρτητος. Είναι η ίδια κοινωνία που του δίνει τα σταθερά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, τα οποία διατηρεί από την αρχή μέχρι και σήμερα.

Η κοινωνία είναι αυτή που κατέχει τη δύναμη. Τη δύναμη να αλλάξει τα ποσοστά, τη δύναμη να ενισχύσει τα ποσοστά σε μια εκλογική αναμέτρηση. Και σήμερα έχει αποφασίσει τη δύναμή της αυτή να την χρησιμοποιήσει. Φαίνεται ξεκάθαρα, για πρώτη φορά πως, τον πρώτο λόγο δεν τον έχουν τα κόμματα, δεν τους το επιτρέπει η κοινωνία αυτή την φορά. Τον πρώτο λόγο τον έχει η ίδια η κοινωνία. Δημοκρατία! Αυτό ονομάζεται.

Τι έχει δει, λοιπόν, η κοινωνία στο πρόσωπο του Νίκου Χριστοδουλίδη; Γιατί υποστηρίζει με τόσο σθένος την υποψηφιότητα του;

Αναλύοντας το πολιτικό σκηνικό στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, ένα είναι σίγουρο.

Πως η κοινωνία έχει κουραστεί. Έχει κουραστεί να απογοητεύεται ξανά και ξανά. Έχει κουραστεί να την κοροϊδεύουν, ή έστω να νιώθει ότι την κοροϊδεύουν. Έχει κουραστεί να αγωνιά για το μέλλον των παιδιών της και να την φοβίζει το παρόν στο οποίο ζουν.

Έχει αγανακτήσει και θυμώνει με όσα έχει δει. Αγανάκτησε με τα ψέματα, με τη διαπλοκή, με την ανοχή. Έχει απαυδήσει με τη μετριότητα και την αδικία που επικρατεί. Τη μετριότητα στους ανθρώπους, οι οποίοι προχωρούν και ανελίσσονται μέσα από το συμφέρον και το μέσον. Την αδικία, οι ευκαιρίες να δίνονται απλόχερα στους μέτριους. Είναι αυτοί που αργότερα θα κάνουν τα θελήματα, θα ακολουθήσουν οδηγίες. Βέβαια, όταν ο άνθρωπος είναι ικανός και άξιος δεν χάνεται. Προοδεύει και διαπρέπει με το δικό του τρόπο. Σκεφτείτε, όμως, πόσο πολύτιμος θα ήταν για τον τόπο του αν του δίνονταν αυτές οι ίδιες ευκαιρίες. Φαύλος κύκλος, ο οποίος μεγαλώνει όλο και περισσότερο.

Η κοινωνία, λοιπόν, έχει δει στο πρόσωπο του Νίκου Χριστοδουλίδη την ελπίδα.

Την ελπίδα ότι μπορεί ο ίδιος να σπάσει αυτόν το φαύλο κύκλο. Ότι τα πιο πάνω μπορούν να αλλάξουν, ή έστω είναι περισσότερες οι πιθανότητες να αλλάξουν, εάν αυτός εκλεγεί στο ανώτατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όχι γιατί είναι ο τέλειος. Όχι γιατί είναι αλάνθαστος. Αλλά γιατί αυτόν η κοινωνία έχει εμπιστευτεί και βλέπει ότι αυτός έχει, τη δεδομένη στιγμή, τη μεγαλύτερη πιθανότητα να εκλεγεί.

 

Εναποθέτει, λοιπόν, η κοινωνία τις ελπίδες της για ένα καλύτερο μέλλον στο πρόσωπο του Νίκου Χριστοδουλίδη. Και είναι μεγάλη η ευθύνη που του αναθέτει.

Τεράστια. Είναι πραγματικά μεγάλο το βάρος της ευθύνης το οποίο καλείται να αναλάβει και να διαχειριστεί ο ίδιος.

Δεν μπορεί και δεν πρέπει να απογοητεύσει την κοινωνία. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να απογοητεύσει τον απλό άνθρωπο που τον στηρίζει, επειδή η κοινωνία είναι η μεγαλύτερη του δύναμη.

Είναι για αυτή τη ίδια δύναμη που ο ίδιος μιλά ξανά και ξανά. Είναι αυτή η δύναμη που ενώνει, η δύναμη που μεγαλώνει, η δύναμη η δική σου, η δική μου, η δική μας.

Η τεράστια δύναμη της κοινωνίας που η ίδια απλόχερα του έχει χαρίσει γιατί έχει δει σε αυτόν την αλήθεια, την εμπιστοσύνη, την ικανότητα, την σοβαρότητα, την ευθύνη. Είναι αυτή η δύναμη που θα πάει να ψηφίσει για να τον εκλέξει.

Μην τους προδώσεις ποτέ και αυτή η ίδια η κοινωνία θα είναι για όσο το θες η ανίκητη δύναμή σου. Αυτό σημαίνει Ηγέτης.

*Πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων