Δήλωση Νίκου Χριστοδουλίδη στη Λαϊκή Αγορά στον Στρόβολο

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, επισκέφθηκε τη Λαϊκή Αγορά στον Στρόβολο, συνοδευόμενος από το Δήμαρχο Στροβόλου, Ανδρέα Παπαχαραλάμπους. Ο κ. Χριστοδουλίδης συνομίλησε τόσο με τους παραγωγούς, όσο και με τους καταναλωτές, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο θέμα της ακρίβειας των προϊόντων.

«Η σημερινή κατάσταση στην αγορά οφείλεται κυρίως σε εξωγενείς παράγοντες, κυρίως λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου, ως αποτέλεσμα της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά και ως συνεπακόλουθο της πανδημίας που μας ταλαιπωρεί τα τελευταία δύο χρόνια.

«Έχουν ακουστεί διάφορες ιδέες οι οποίες θα πρέπει να μελετηθούν και να αξιολογηθούν διεξοδικά από την κυβέρνηση, ώστε η εφαρμογή τους να απαμβλύνει το πρόβλημα. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι προβλήματα που δημιουργούνται λόγω εξωγενών παραγόντων, όπως στην προκειμένη περίπτωση η αύξηση της τιμής του πετρελαίου και τα συνεπακόλουθα της πανδημίας, δεν επιλύονται αμέσως. Όμως, κάποια μέτρα που μελετώνται, όπως η μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα, σε συνδυασμό με την ήδη μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα, πιστεύουμε ότι θα βελτιώσουν κάπως την κατάσταση.

«Θα πρέπει επίσης η κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο οικονομικής ενίσχυσης των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού, αλλά στοχευμένα και χωρίς περιττές σπατάλες, στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους.»

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένας από τους παράγοντες που θα συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη κατά 3.5% το 2023, από 2.3% το 2022, είναι και η έστω με καθυστέρηση της μερικής τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών, που αποκαθιστά την αγοραστική τους αξία, αφού οι απολαβές των εργαζομένων πιέζονται λόγω του πληθωρισμού.

Λευκωσία
27 Μαϊου 2022