Δήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Δήλωση Τζόζης Χριστοδούλου, εκ μέρους του επιτελείου του ανεξάρτητου υποψηφίου για την προεδρία της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Ένα φαινόμενο το οποίο ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έχει χαρακτηρίσει ως παγκόσμια πανδημία, ένα σημάδι ντροπής για όλες τις κοινωνίες αλλά και εμπόδιο για την κοινωνικό- οικονομική ανάπτυξη της κάθε χώρας. Η βία κατά των γυναικών κοστίζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση 289 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ παράλληλα το κόστος περιλαμβάνει και τις σωματικές, συναισθηματικές επιπτώσεις τόσο στις ίδιες τις γυναίκες θύματα αλλά και στα παιδιά τους, στην εργασία τους και την οικογένεια τους.

 Η Κύπρος, παρά τα όσα θετικά βήματα έχουν γίνει προς την ορθή κατεύθυνση, μέσα από την υιοθέτηση νομοσχεδίων και  στην προστασία των θυμάτων, δεν αποτελεί εξαίρεση από το παγκόσμιο αυτό φαινόμενο. 

 Το πρόγραμμα του ανεξάρτητου υποψηφίου για την προεδρία της δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις προς την πρόληψη και καταπολέμηση του φαινομένου και την προστασία των θυμάτων όπως μεταξύ άλλων

  • Την υλοποίηση προληπτικών δράσεων για την έμφυλη βία σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και στην ευρύτερη κοινωνία στη βάση συστηματικών εκστρατειών ενημέρωσης σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
  • Την δημιουργία έξυπνης εφαρμογής που θα μπορούν οι γυναίκες θύματα βίας και τα θύματα ενδοοικογεινακής βίας να απευθύνονται στις αρμόδιες αρχές για άμεση βοήθεια και στήριξη. 
  • Την αξιολόγηση και ενίσχυση της λειτουργίας του Σπιτιού της Γυναίκας και τη δημιουργία νέων δομών Σπιτιού της Γυναίκας σε όλες τις επαρχίες.
  • Την ενίσχυση των λειτουργών πρώτης γραμμής που καλούνται να αντιμετωπίσουν άμεσα περιστατικά βίας.
  • Την περαιτέρω εξειδικευμένη εκπαίδευση σε επαγγελματίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν περιστατικά βίας έμμεσα (π.χ. ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στις πρώτες βοήθειες, συμπεριλαμβανομένου και του ιδιωτικού τομέα).