Δήλωση για την επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας

«Η επέτειος της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας μάς υπενθυμίζει το υπέρτατο χρέος που έχουμε απέναντι στην πατρίδα μας, αλλά και την ανάγκη αναβάθμισης του κύρους και της υπόστασης της, σε διεθνές επίπεδο.

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς με τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις και με το 37% της πατρίδας μας υπό κατοχή, παραμένουμε προσηλωμένοι στην εξεύρεση λειτουργικής και βιώσιμης λύσης Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, η οποία θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα είναι συμβατή με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Υποκλινόμαστε στο μεγαλείο και τιμούμε όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία της Κύπρου και την προάσπιση της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υποσχόμαστε στο σύνολο του Κυπριακού λαού, και ειδικότερα στη νέα γενιά, ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να παραδώσουμε μια χώρα ελεύθερη, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και ξένες εγγυήσεις, ώστε να γίνει τόπος δημιουργίας και ευημερίας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες και ισότιμο μέλος της ΕΕ, μπορεί να ατενίσει το μέλλον με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση, έτοιμη να αντιμετωπίσει τις πολλαπλές προκλήσεις που υφίσταται σε τοπικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, πρώτο μας μέλημα είναι η διασφάλιση συνθηκών σύνεσης, συνεννόησης και ομοψυχίας, προκειμένου να δώσουμε από κοινού τη δύσκολη μάχη υπέρ του μεγάλου στόχου του τερματισμού της κατοχής και της απελευθέρωσης της πατρίδας μας, ώστε να γίνει το κοινό σπίτι για όλους τους νόμιμους κατοίκους της, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους.»