Της Ειρήνης Πογιατζή,
Λογοτεχνία, μουσική, ποίηση, χορός, ζωγραφική, γλυπτική, αρχιτεκτονική, θέατρο… Όλα αναπόσπαστα μέρη, αυτού που ονομάζουμε πολιτισμός.
Το κράτος σήμερα έχει επενδύσει σε διάφορα έργα όπως μουσεία, βιβλιοθήκες, φεστιβάλ, εκδηλώσεις κ.λπ. Δεν έχει όμως επενδύσει στον άνθρωπο. Στον καλλιτέχνη. Αυτόν που εκπροσωπεί τον πολιτισμό. Αυτόν που τον υπηρετεί. Όχι τόσο όσο έπρεπε τουλάχιστον.
Η κουλτούρα σήμερα δεν καλλιεργείται όπως έπρεπε από την παιδική ηλικία. Τα παιδιά δεν μαθαίνουν να αγαπούν τον πολιτισμό τους, δεν γνωρίζουν τον πολιτισμό τους όσο πρέπει. Δεν δίνεται η ουσιώδης σημασία ώστε το κράτος να επενδύσει στο να ενισχύσει αυτή την κουλτούρα.
Δεν έχουμε εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι λόγω της γεωγραφικής θέσης και της ιστορίας μας, η Κύπρος θα μπορούσε να αναδειχθεί ως κόμβος πολιτισμού.
Σε όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω έρχονται να απαντήσουν οι κυριότερες προγραμματικές θέσεις για τον Πολιτισμό, του ανεξάρτητου υποψηφίου για την Κυπριακή Δημοκρατία Νίκου Χριστοδουλίδη.
Με γνώμονα την κατοχύρωση των καλλιτεχνών και έχοντας εις γνώσιν ότι σήμερα το κράτος δεν τους παρέχει την απαραίτητη προστασία και ασφάλεια ως επαγγελματίες καλλιτέχνες, πρωταρχικός στόχος είναι η άμεση δημιουργία Μητρώου Καλλιτεχνών, έτσι ώστε να διασφαλιστούν πλήρως τα εργασιακά δικαιώματά τους. Να ολοκληρωθεί και να εφαρμοστεί αποτελεσματικά το θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα ρυθμίζει το καθεστώς και την επαγγελματική τους ιδιότητα.
Ακόμη ένα σημαντικό μέτρο που απαντά στο να έχουν όλα τα παιδιά τις ίδιες ευκαιρίες και δυνατότητες στο να έρθουν σε επαφή με κάθε μορφή τέχνης, είναι η οργάνωση παραστάσεων παραστατικών τεχνών, κινηματογραφικών προβολών, θεατρικών παραστάσεων καθώς και ειδικά σχεδιασμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων από φορείς του κυπριακού πολιτισμού και από κυπριακές επιχειρήσεις στον χώρο του πολιτισμού μέσα από τα οποία τα ίδια τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά έτσι ώστε να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τον πολιτισμό τους.
Επίσης, θα εδραιωθεί η δωρεάν παραχώρηση βιβλίων στα παιδιά, η συνεχής ενίσχυση των σχολικών βιβλιοθηκών με τα κατάλληλα βιβλία και η χρηματοδότηση λεσχών ανάγνωσης και λογοτεχνικών περιπάτων έτσι ώστε να προωθηθεί η φιλαναγνωσία, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο τα παιδιά να αποκτήσουν σιγά-σιγά κουλτούρα.
Η στήριξη των κυπριακών επιχειρήσεων στον χώρο του πολιτισμού χρειάζεται να είναι πιο αποτελεσματική. Οι δυσκολίες είναι πολλές για αυτού του είδους τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε μια μικρή χώρα και τα εισοδήματά τους είναι λιγοστά. Η ουσιαστική επιδότηση αυτών των επιχειρήσεων για την ψηφιακή τους αναβάθμιση και για τον σχεδιασμό σειράς εκπαιδευτικών προγραμμάτων που να απευθύνονται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης θα επιτευχθεί μέσα από την αξιοποίηση του θεσμού κοινωνικών επιχειρήσεων για στήριξη των επιχειρήσεων στον χώρο του πολιτισμού.
Τέλος, η εφαρμογή συγκεκριμένης πολιτιστικής διπλωματίας που θα συμβάλει στην προβολή της Κύπρου ως πύλη της Ευρώπης από την Ανατολή, γέφυρα με την Ασία και με την Αφρική και ως σταυροδρόμι συναπαντήματος των πολιτισμών που σημάδεψαν την ιστορία της ανθρωπότητας θα είναι μια προσπάθεια έτσι ώστε η Κύπρος να αναδειχθεί τελικά ως κόμβος πολιτισμού.
Οι πιο πάνω είναι μερικές από τις προγραμματικές θέσεις του ανεξάρτητου υποψηφίου Νίκου Χριστοδουλίδη για τον πολιτισμό.
Ο πολιτισμός είναι η ταυτότητα της κάθε χώρας και στόχος είναι η διαφύλαξη της δικής μας ταυτότητας.
* Η Ειρήνη Πογιατζή είναι πτυχιούχος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, μέλος του επιτελείου του υποψηφίου Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη